Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Čiščenje sončne elektrarne

27. 03. 2024

Verjetno ste se vprašali, ali je sončno elektrarno potrebno čistiti. Je čiščenje sončne elektrarne nekaj, kar vaša sončna elektrarna nujno potrebuje? Odgovor je preprost – seveda. Učinkovito čiščenje je sestavni del rednega vzdrževanja vaše sončne elektrarne, saj to na dolgi rok izboljšuje delovanje vaše sončne elektrarne in ji podaljšuje življenjsko dobo.

Zakaj čistiti sončno elektrarno?

Vplivom iz okolja se preprosto ne moremo izogniti. Nabiranje umazanije na modulih zmanjša prevodnost svetlobe do solarnih panelov in njihovo učinkovitost. Trajnostna proizvodnja energije na dolgi rok je tako pod vprašajem. Nečistoče kot so smog, izpusti plina, dimniške saje, puščavski pesek, ptičji iztrebki, pesek, odpadlo listje in cvetni prah, lahko zmanjšajo proizvodnjo energije sončne elektrarne tudi do 20 %.

Redno čiščenje sončne elektrarne je zato ključnega pomena za optimalne izkoristke sončne energije in vam hkrati omogoča pravočasno zaznavo preostale škode, ki se kaže kot:

  • Motno steklo ki nastane, ko površine na modulih ne čistimo redno. Posledično svetloba modulov ne doseže, kar zmanjša proizvodnjo sončne energije in življenjsko dobo sončne elektrarne.
  • Pojav vročih točk, kjer gre za sproščanje toplote, ki nastane zaradi bremena električnega toka, kar lahko povzroči poškodbo solarnih panelov in s tem oslabi delovanje vaše sončne elektrarne.
  • S čiščenjem sončne elektrarne lažje opazimo razne fizične poškodbe modulov. Umazanija lahko zakrije poškodbe modulov, zato jih opazimo prepozno in s tem tvegamo resnejše okvare sončne elektrarne.

ciscenje_kako-poteka-ciscenje-soncne-elektrarne

Zagotovite čiščenje vaši sončni elektrarni pri GEN-I Sonce

Najboljši čas za čiščenje elektrarn je pomlad, ko se zaradi daljših dni zviša kot sonca, kar pomeni večji izkoristek vaše sončne elektrarne. Da bo vaša elektrarna pripravljena za glavno sezono zajema sončne energije, nas lastniki sončnih elektrarn zgrajenih z GEN-I Sonce čimprej kontaktirajte za pripravo ponudbe čiščenja sončne elektrarne.

Kdaj je potrebno čiščenje sončne elektrarne?

Čiščenje sončne elektrarne je potrebno, ko na sončnih panelih opazite povečano stopnjo umazanije, imate sončno elektrarno že vsaj 2 leti ali več in se vam zdi, da je proizvodnja električne energije zaradi nečistoče nižja.

Če je vaša sončna elektrarna postavljena blizu makadamske ceste, kamnoloma, industrijskih dimnikov ali drugih virov povečanih količin prahu, priporočamo pogostejše čiščenje. V teh primerih je čiščenje sončne elektrarne optimalno dvakrat letno.

Redno čiščenje sončne elektrarne priporočamo tudi v primeru, ko je naklon strehe 20 stopinj ali manj. Takšni sončni elektrarni privoščite čiščenje enkrat na letno.

Ciscenje_ciscenje-soncne-elektrarne-gen-isonce

Kako očistiti sončno elektrarno?

V GEN-I Sonce vam nudimo kakovostno in varno storitev čiščenja. Naša izkušena ekipa uporablja najsodobnejšo opremo – namenske ščetke, ki se vrtijo vertikalno, da ne poškodujejo solarnih panelov. Pri čiščenju panelov se uporablja osmozna voda, ki je veliko boljša izbira kot voda neposredno iz pipe. Osmozna voda namreč ne vsebuje vodnega kamna in drugih mineralov. Oboji se nabirajo na modulih, kar lahko povzroči resne mehanske poškodbe panelov in delovanje sončne elektrarne.

Ali dež ne očisti sončne elektrarne dovolj dobro? Odgovor je ne, saj deževnica zaradi lege in naklona strehe ni dovolj temeljita za odstranjevanje vseh nečistoč in umazanij, ki se nakopičijo in zasušijo na modulih.

Kako poteka čiščenje sončne elektrarne?

Strokovno čiščenje sončne elektrarne poteka v petih korakih. V prvem koraku pred pričetkom čiščenja izvedemo varnostne ukrepe. Zelo pomembno je, da najprej izključimo električno povezavo do sončnih panelov, preverimo pogoje na strehi in zagotovimo varen dostop do panelov.

V drugem koraku odstranimo grobe delce iz modulov, kot so vejice, listje ali drugi večji ostanki (npr. ostanki plastike ali folij). Za to se uporabijo namenske krtače z vodnim curkom osmozne vode. Prav tako se pogleda pod module, če se tam nahaja morebitna umazanija ali ptičja gnezda.

Nato se v tretjem koraku lotimo odstranjevanja različne trdovratne umazanije kot je saharski pesek, dimniške saje, vodni kamen in ptičji iztrebki. V tem koraku uporabljamo neagresivna čistila in primerna orodja, ki ne poškodujejo površine modulov.

Po čiščenju panele izperemo s pomočjo osmozne vode in pustimo, da se naravno posušijo. V tem koraku smo predvsem pazljivi, da voda ne prodre v električne komponente sončne elektrarne.

Kot zadnji, zaključni korak kvalitetne storitve je potrebno vse očiščene panele pregledati za morebitne poškodbe.

Ciscenje_kako-ocistiti-soncno-elektrarno

Cena čiščenja sončne elektrarne

Cena storitve čiščenja je odvisna od več dejavnikov – števila modulov, naklona strehe, nazivne moči sončne elektrarne v kW, postavitve modulov in njihove dostopnosti.

Storitev čiščenja ponujamo lastnikom sončnih elektrarn postavljenih z GEN-I Sonce po ugodnem ceniku in vam za lažjo odločitev omogočamo pripravo informativnega predračuna.

Čiščenje prepustite profesionalcem

Zakaj pa se čiščenja sončne elektrarne preprosto ne bi lotili sami? Delo zahteva strokovno izvedbo in primerno opremo, zato je bolje, da ga prepustite profesionalcem.

Če čiščenja ne izvaja izkušeni izvajalec, lahko pride do poškodb strešnikov ali kovinske podkonstrukcije sončne elektrarne. Z izbiro nepravilne opreme pa lahko pride do slabo očiščenih horizontalnih robov in poškodovanega stekla na solarnih panelih. Z izbiro nepravilnih ščetk in hojo po modulih se lahko poškoduje steklo na fotonapetostnih modulih.

Poškodbe modulov povezane z nestrokovno izvedbo čiščenja sončne elektrarne so odgovornost izvajalca čiščenja, vključno z vsemi ostalimi povezanimi stroški (npr. montaža in demontaža komponente, potni stroški itd.).

Da boste z vašo sončno elektrarno nadaljnjih 30 let dosegali največje izkoristke, ji privoščite redno čiščenje pri GEN-I Sonce.

Novice

08. 04. 2024
Nove subvencije za NET metering sončne elektrarne 2024

Javni poziv Borzena, ki smo ga vsi čakali. Nova nepovratna sredstva za investicije v samooskrbo.

>Preberite več
25. 03. 2024
V Vrtojbi smo postavili našo prvo prostostoječo sončno elektrarno

22. marca 2024 je potekala uradna otvoritev nove prostostoječe sončne elektrarne v Vrtojbi.

>Preberite več
vasa-nova-samooskrbna-resitev-gen-isonce.si 12. 02. 2024
Vaša nova samooskrbna rešitev

Vsem, ki ste zamudili NET metering in razmišljate o postavitvi sončne elektrarne po novi shemi, predstavljamo novo rešitev za trajnostno samooskrbo.

>Preberite več
Scroll