Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Zakonske novosti za sončne elektrarne

02. 02. 2023

Kdo lahko postavi sončno elektrarno za samooskrbo?

Samooskrba z električno energijo pomeni, da lahko s postavljeno sončno elektrarno na strehi vaše hiše sami proizvajate električno energijo in jo porabljate znotraj gospodinjstva (enako velja za male poslovne odjemalce). Pogoj je, da imate pridobljeno Soglasje za priključitev na prevzemno-predajnem mestu (v nadaljevanju Soglasje), ki ga izda sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (v nadaljevanju SODO).

Ker je postopek, ki zajema pripravo in urejanje zahtevane dokumentacije za postavitev sončne elektrarne, precej kompleksen, zanj poskrbi usposobljena ekipa iz GEN-I Sonce

Vaša sončna elektrarna lahko s proizvodnjo zagotovi, da v celoti ali le delno pokrijete svojo porabo električne energije. V obeh primerih si občutno znižate plačevanje stroška električne energije.

Kako veliko sončno elektrarno lahko zgradite?

Osnovno izhodišče je, da je za postavitev sončne elektrarne potrebno imeti urejen trofazni tok. Drugo izhodišče je, da največja priključna moč sončne elektrarne (v kW) ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči odjema merilnega mesta.

Če ste gospodinjski odjemalec in imate varovalke, to v praksi pomeni:

  • 3 × 20: lahko postavite 13 kW sončno elektrarno;
  • 3 × 25: lahko postavite 16 kW sončno elektrarno;
  • 3 × 35: lahko postavite 23 kW sončno elektrarno.

Če ste mali poslovni odjemalci in imate varovalke:

  • 3 × 16: lahko postavite 11 kW sončno elektrarno;
  • 3 × 35: lahko postavite 23 kW sončno elektrarno;
  • 3 × 63: lahko postavite 41 kW sončno elektrarno.

Točen izračun števila fotovoltaičnih modulov, ki jih lahko glede na vašo izhodiščno priključno moč merilnega mesta in glede na velikost strehe postavite, vam izračunajo strokovnjaki iz GEN-I Sonce.

Sprememba zakonodaje in prihodnost?

V Sloveniji zakonodajo o samooskrbi urejajo Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije ter dve pripadajoči Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Zakaj hkrati veljata dve Uredbi? Razlog je prehodno obdobje, saj novejša Uredba predvideva nekaj bistvenih in obsežnih sprememb, ki terjajo prilagoditev v realni izvedbi aktivnosti.

Novejša Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije je bila sprejeta v letu 2022 in ohranja osnovni koncept individualne in skupnostne samooskrbe ter ga obenem nadgrajuje.

Ključne novosti, ki jih morate končni odjemalci poznati:

  • Oprostitev plačila prispevka za povečanje energetske učinkovitosti in oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v SPTE in iz OVE na računih za dobavo električne energije (delno ali v celoti, odvisno od primera).
  • Uredba omogoča vstop v sistem samooskrbe vsem končnim odjemalcem, ki so priključeni na distribucijsko omrežje v Republiki Sloveniji (do zdaj je bila omejena le na gospodinjske in male poslovne odjemalce).
  • Uredba omogoča naložbeno pomoč, ki jo bo dodeljeval center za podpore (Borzen).
  • Uredba omogoča pridobitev potrdil o izvoru in podpor za proizvodnjo električne energije iz OVE.
  • Uredba poenostavlja postopek pridobitve Soglasja za priključitev na prevzemno-predajnem mestu (ureja možnost vložitve enostavne vloge za priključitev).
  • Uredba opredeljuje okvir umestitve baterijskih hranilnikov v sistem samooskrbe.

Trenutno veljata oba sistema samooskrbe in se kot končni odjemalec sami odločite, v kateri sistem samooskrbe se boste vključili. V prvotni sistem samooskrbe se lahko vključite, če za vas distribucijskemu operaterju podamo vlogo za izdajo Soglasja za priključitev naprave za samooskrbo do vključno 31. decembra 2023 in vas nato do vključno 31. decembra 2024 priklopijo v omrežje.

Za vas uredimo postavitev in priklop sončne elektrarne, ne glede na to, v kateri sistem samooskrbe želite pristopiti.

Novice

08. 04. 2024
Nove subvencije za NET metering sončne elektrarne 2024

Javni poziv Borzena, ki smo ga vsi čakali. Nova nepovratna sredstva za investicije v samooskrbo.

>Preberite več
Ciscenje_ciscenje-soncne-elektrarne (naslovna) 27. 03. 2024
Čiščenje sončne elektrarne

Učinkovito čiščenje je sestavni del rednega vzdrževanja vaše sončne elektrarne, saj to na dolgi rok izboljšuje delovanje vaše sončne elektrarne in ji podaljšuje življenjsko dobo.

>Preberite več
25. 03. 2024
V Vrtojbi smo postavili našo prvo prostostoječo sončno elektrarno

22. marca 2024 je potekala uradna otvoritev nove prostostoječe sončne elektrarne v Vrtojbi.

>Preberite več
Scroll