Koristne povezave

Ali lahko svet uspeva s 100 % obnovljivimi viri energije? Za kakšno ceno? Prehod s fosilnih goriv je nujen, ne bo pa neboleč.

Odmevna zgodba z naslovnice junijskega časopisa New York magazine o vplivu globalnega segrevanja se začne grozeče: »Obljubljam vam, da je še veliko slabše kot si mislite.« Nadaljuje z napovedmi prihodnjih temperatur v New Yorku, ki bodo višje kot so danes v Bahrajnu, vse daljših sušnih obdobij na kmetijskih območjih in širjenja bolezni kot je bubonska kuga, ki je bila doslej ujeta pod sibirskim ledom ter stalne gospodarske krize. Morda nas lahko tolaži stališče tistih, ki trdijo, da se je možno razmeroma hitro in enostavno preusmeriti k 100 % obnovljivim virom energije?
> Preberi več

SLEDITE SONCU

V ugledni britanski reviji The Economist redno objavljajo članke in študije o sončni energiji, trenutnem stanju, razvoju, perečih vprašanjih ter glavnih usmeritvah in politikah na temo obnovljivih virov v svetu. Tokrat objavljamo povzetek članka o vzponu uporabe sončne energije v državah v razvoju. Za razliko od Nemčije, kjer množično vgrajujejo strešne solarne panele, države v razvoju pospešeno gradijo velikanske parke z deset tisoči premičnih panelov, ki z energijo oskrbujejo njihova nacionalna omrežja.
> Preberi več

Umazana skrivnost čiste energije

VETRNA IN SONČNA ENERGIJA MOTITA ELEKTROENERGETSKE SISTEME – toda to ni razlog, da jih vlade prenehajo podpirati. V februarski izdaji britanske revije The Economist pišejo o problemu energije iz obnovljivih virov, ki je posledica njihove hitre rasti, nizkih stroškov, nestanovitnosti, subvencij in zastarelega sistema. Predlagajo rešitve, ki so se pojavile z digitalizacijo, pišejo o popularnosti mikro sončnih elektrarn, ki oddajajo presežke energije v omrežja in vlade pozivajo k ureditvi cenovne politike.
> Preberi več