Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Naredite prvi korak in pridobite informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek - petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Otvoritev sončne elektrarne na proizvodnem objektu sofinancirane iz Kohezijskih skladov EU

05. 09. 2019

Skupina GEN-I, d.o.o. je v sodelovanju s podjetjem Skitti, d.o.o. predstavila otvoritev sončne elektrarne na proizvodnem objektu, sofinancirane iz namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko, in z Občino Zagorje ob Savi podpisala pismo o nameri sodelovanja pri postavitvi sončnih elektrarn z namenom vzpostavitve skupnostne lokalne samooskrbe.

Slika 1: Skupaj na poti zelene preobrazbe (z leve: dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I; Sergej Smrkol, direktor podjetja Skitti, d.o.o.; Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi)

V Skupini GEN-I želimo vsem svojim odjemalcem in poslovnim partnerjem omogočiti učinkovito izvedbo zelene preobrazbe in prehod v brezogljično družbo. Do sedaj smo v okviru blagovne znamke GEN-I Sonce po principu »za vse, vključno s financiranjem, poskrbimo mi« postavili že več kot 1000 sončnih elektrarn po vsej Sloveniji, kar je dodaten dokaz, da uživamo največje zaupanje pri slovenskih odjemalcih. Danes je tudi za poslovne odjemalce samooskrba s soncem realna in ekonomsko najbolj upravičena izbira. V občini Zagorje ob Savi se še posebej zavedajo pomembnosti čim hitrejšega prehoda iz starih, na fosilnih gorivih temelječih gospodarskih vzorcih v napredno, na zelenih, brezogljičnih tehnologijah temelječo družbo. Občina Zagorje je bila ena prvih občin, ki je izstopila iz premogovne razvojne paradigme in danes se lahko pohvali, da spada med najnaprednejše občine v Sloveniji. So najboljši dokaz, da le spremembe prinašajo napredek. Za bodoče so si za enega od ciljev postavili slogan »sončno elektrarno na vsako streho«. S postavitvijo sončne elektrarne na proizvodnem objektu podjetja Skitti, d.o.o. pa je bil storjen prvi korak v tej smeri.

Skitti, d.o.o. je družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo, ki je svoje temelje postavilo leta 1965. Vrednote podjetja temeljijo na prenašanju znanja in izkušenj, predanosti in odgovornosti do kupcev in zaposlenih. Njihova okoljska ozaveščenost je bila povod za odločitev postavitve sončne elektrarne na njihovem proizvodnem obratu. »Prišli smo do točke, ko bomo v kovinski industriji kovino obdelovali s 40 odstotki energije proizvedene iz obnovljivih virov, iz sonca in s tem znižali ogljične izpuste za 71.000 kg na leto, « je poudaril direktor Sergej Smrkolj. Sončna elektrarna je zgrajena po PX3 sistemu delovanja, nazivna moč je 138 kW, predvidena letna proizvodnja je izračunana na 146.280 kWh. Ocenjen skupni letni prihranek podjetja na računu za električno energijo je 9.069 evrov, kar pomeni skoraj 200.000 evrov za celotno življenjsko dobo sončne elektrarne (izračunano na podlagi napovedi gibanja cen električne energije). Za izgradnjo elektrarne so bila odobrena sredstva v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020. 

Veliko mero podpore podjetništva je izkazal prvi mož Občine Zagorje ob Savi, župan Matjaž Švagan. »Zavedamo se pomembnosti aktivne vključitve lokalne skupnosti v trajni proces povečevanja pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, zato smo se odločili za partnerstvo pri implementaciji  zelenih energetskih rešitev, ki jih ponuja Skupina GEN-I.« 


S pismom o nameri sta se podpisnici dogovorili o izvajanju pregleda občinskih objektov in priprave predlogov možnih rešitev v smeri zagotovitve delne ali celotne samooskrbe z električno energijo iz naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije preko individualne samooskrbe,  preko skupnostne samooskrbe (kot samooskrba večstanovanjske stavbe ali kot skupnost za oskrbo z energijo iz obnovljivih virov energije) ter sončnih elektrarn na poslovnih objektih po PX3 shemi. Na podlagi rešitev bo pripravljen dokončen izbor objektov, primernih za implementacijo inovativnih zelenih tehnoloških rešitev.

Slika 2: Podpis pisma o nameri za implementacijo zelenih energetskih rešitev (z leve: dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I; Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi)

»V Skupini GEN-I širimo zavedanje po energetsko učinkovitejšem delovanju, po zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ter povečevanju deleža porabljene končne energije iz obnovljivih virov. Prizadevamo si ublažiti podnebne spremembe, širiti in implementirati inovativne zelene tehnološke rešitve ter doseči energetsko neodvisnost, posledično s tem pa zmanjšati tveganja v zvezi z nihanjem cen električne energije. Ugotavljam, da smo na zelo dobri poti. Uspelo nam je narediti pomemben preboj pri razmišljanju naših partnerjev, tako iz zasebnega kot javnega sektorja. Njihovo dojemanje je iz dneva v dan bolj skladno z našimi pogledi na izvajanje zelene preobrazbe. Skupaj iščemo rešitve za implementacijo in spojitev naših produktov z njihovimi dejavnostmi. Rezultati so vidni, najbolj pa me veseli, da prav vsak dan v mozaik brezogljične Slovenije dodamo nov kamenček razvoja,« je izpostavil predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob. 

 Slika 3: Pogled na sončno elektrarno podjetja Skitti, d.o.o.

Novice

25. 05. 2023
Presegli smo številko 6.000 priklopljenih sončnih elektrarn

V GEN-I Sonce smo dosegli pomemben mejnik, saj smo od našega začetka delovanja v letu 2017 pa do danes presegli 6.000 priklopljenih mikro sončnih elektrarn.

>Preberite več
24. 04. 2023
Sončne elektrarne in NET metering

Sončne elektrarne so namenjene proizvajanju električne energije iz obnovljivega vira.

>Preberite več
16. 02. 2023
Novo v ponudbi za vse lastnike sončnih elektrarn GEN-I Sonce

Našo storitev odlikuje individualen pristop k strankam, dolgoročna brezskrbnost z vrhunsko kakovostjo in brezhibnim delovanjem ter projekt na ključ. Temu smo dodali novo storitev za lastnike sončnih elektrarn GEN-I Sonce, in sicer čiščenje fotovoltaičnih modulov.

>Preberite več
Gradient Top
Gradient Bottom
Scroll