Koristne povezave

Z učinkovito rabo energije do izjemnih prihrankov in kakovostnejšega življenja

Sodobna tehnologija in ukrepi, s katerimi lahko z manj energije dosežemo enake ali celo boljše rezultate, so temelj naše energetske prihodnosti. Kakšno je trenutno stanje v Evropi na področju učinkovite rabe energije ter kako lahko ta prispeva k boljši kakovosti življenja in finančnim prihrankom, so v sklopu člankov o zeleni prihodnosti, raziskovali avtorji portala Zeleni genij.
> Preberi več

V kakšnih avtomobilih se bomo vozili čez 50 let?

Na portalu Zeleni genij so v zadnjem aprilskem članku o e-mobilnosti povzeli stanje na globalni ravni, kaj prinaša, in da smo Slovenci med boljšimi v regiji. Ugotovili so, da je e-mobilnost velika priložnost za nas, okolje in industrijo. Članek so zaključili s prihajajočimi izzivi in povprašali GEN-I, kakšna bo prihodnost na področju e-mobilnosti.
> Preberi več

Kako e-mobilni smo Slovenci?

Na novem portalu Zeleni genij ste v mesecu marcu odkrivali vse o elektromobilnosti oz. e-mobilnosti, ki uvaja nov koncept urbane mobilnosti. E-mobilnost temelji na zeleni energiji, zmanjšanju ogljičnega odtisa ter hrupa in s tem posledično v prvo vrsto postavlja ohranjanje okolja. V prvem članku »Kako e-mobilni smo Slovenci?« so razkrili, zakaj ponovno postavljamo v prvo vrsto ohranjanje okolja, kdaj in zakaj je prišlo do ponovne oživitve in kako zelo e-mobilni smo trenutno Slovenci?
> Preberi več

Toplogredni plini morajo biti izčiščeni iz zraka

Švedski parlament je junija sprejel zakon, ki državo obvezuje, da do leta 2045 v "atmosferi" ne bo imela "neto izpustov" toplogrednih plinov. To pa ne pomeni, da Švedska ne bo čez tri desetletja proizvajala toplogrednih snovi; tudi če bi bila vsa njihova električna energija iz obnovljivih virov in bi vsi vozili Tesle, bi verjetno še vedno želeli leteti z letali ali uporabljati cement in gnojila, katerih izdelava sprošča ogljikov dioksid. Dejansko zakon veleva samo, da se bruto izpusti zmanjšajo za 85 % v primerjavi z letom 1990, toda zahteva pa, da se preostali viri izpustov izničujejo z novimi tehnologijami odstranjevanja ogljika. Povedano drugače, toplogredne pline bodo morali izločiti iz zraka.
> Preberi več

Kaj vam ne povedo o podnebnih spremembah

Pred dvema letoma se je svet zavezal, da bo zadržal globalno segrevanje "precej nižje" kot 2 ° C več od temperature v predindustrijskem času. Klimatologi in okoljevarstveniki so zapredli, politiki so se trkali po prsih. Udeleženci konference v Bonnu, ki je bila novembra lani, so si čestitali, kljub dvoumnostim iz Pariškega sporazuma in nekaterimi ovirami, vključno z odločitvijo predsednika Donalda Trumpa, da izvleče Ameriko iz sporazuma.
> Preberi več

Ali lahko svet uspeva s 100 % obnovljivimi viri energije? Za kakšno ceno? Prehod s fosilnih goriv je nujen, ne bo pa neboleč.

Odmevna zgodba z naslovnice junijskega časopisa New York magazine o vplivu globalnega segrevanja se začne grozeče: »Obljubljam vam, da je še veliko slabše kot si mislite.« Nadaljuje z napovedmi prihodnjih temperatur v New Yorku, ki bodo višje kot so danes v Bahrajnu, vse daljših sušnih obdobij na kmetijskih območjih in širjenja bolezni kot je bubonska kuga, ki je bila doslej ujeta pod sibirskim ledom ter stalne gospodarske krize. Morda nas lahko tolaži stališče tistih, ki trdijo, da se je možno razmeroma hitro in enostavno preusmeriti k 100 % obnovljivim virom energije?
> Preberi več

SLEDITE SONCU

V ugledni britanski reviji The Economist redno objavljajo članke in študije o sončni energiji, trenutnem stanju, razvoju, perečih vprašanjih ter glavnih usmeritvah in politikah na temo obnovljivih virov v svetu. Tokrat objavljamo povzetek članka o vzponu uporabe sončne energije v državah v razvoju. Za razliko od Nemčije, kjer množično vgrajujejo strešne solarne panele, države v razvoju pospešeno gradijo velikanske parke z deset tisoči premičnih panelov, ki z energijo oskrbujejo njihova nacionalna omrežja.
> Preberi več

Umazana skrivnost čiste energije

VETRNA IN SONČNA ENERGIJA MOTITA ELEKTROENERGETSKE SISTEME – toda to ni razlog, da jih vlade prenehajo podpirati. V februarski izdaji britanske revije The Economist pišejo o problemu energije iz obnovljivih virov, ki je posledica njihove hitre rasti, nizkih stroškov, nestanovitnosti, subvencij in zastarelega sistema. Predlagajo rešitve, ki so se pojavile z digitalizacijo, pišejo o popularnosti mikro sončnih elektrarn, ki oddajajo presežke energije v omrežja in vlade pozivajo k ureditvi cenovne politike.
> Preberi več