Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Naredite prvi korak in pridobite informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Cena sončne elektrarne

07. 08. 2023

V Sloveniji so sončne elektrarne postale pomemben gradnik prehoda v trajnostno in nizkoogljično prihodnost. Zelena naravnanost države in naraščajoče cene električne energije so spodbudile razvoj obnovljivih virov energije, pri čemer so sončne elektrarne priljubljena rešitev za okolju prijazno in trajnostno izbiro proizvodnje električne energije.

Zakaj izbrati sončno elektrarno na ključ?

Poleg pozitivnega vpliva na okolje ima sončna elektrarna tudi velike finančne prednosti, saj gre za smiselno dolgoročno in varno naložbo, ki se v povprečju povrne v 7 letih. Na mesečnih računih za elektriko lahko po namestitvi sončne elektrarne dosežete do 75 % prihranka, kar je dovolj dober razlog, da tudi vi začnete razmišljati o tem, ali imate ustrezne pogoje za namestitev sončne elektrarne na streho svojega doma.

S celovito storitvijo sončne elektrarne na ključ se izognete kompleksnosti in težavam pri postavitvi fotovoltaičnega sistema. Ponudnik prevzame odgovornost za celoten proces, vključno z načrtovanjem, pridobivanjem dovoljenj, namestitvijo, vzdrževanjem in podporo. Tako boste deležni celostne rešitve, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam.

cena-soncne-elektrarne-2

 

Kaj je sončna elektrarna na ključ in kako deluje?

Sončna elektrarna je sistem, ki je sestavljen iz več komponent:

  • Fotonapetostni modul oz. panel: je komponenta sončne elektrarne, ki energijo svetlobe pretvarja v električno energijo. Modul je sestavljen iz zaporedno vezanih sončnih celic, umeščenih med površino kaljenega stekla in posebne folije.
  • Optimizatorji moči: so naprave, nameščene pod posamezni fotonapetostni modul. Uravnavajo delovanje fotonapetostnega modula in maksimizirajo njegov izkoristek. Niz optimizatorjev je preko razsmernika povezan z omrežjem.
  • Razsmernik oz. inverter: je naprava, ki pretvarja enosmerno napetost (DC), proizvedeno s fotonapetostnimi moduli, v izmenično napetost (AC). Slednjo porabimo sprva v gospodinjstvu, viški energije se nato pošljejo v omrežje.
  • AC/DC omarica: v njej so varovalni elementi – zaščitne komponente (varovalka, prenapetostna zaščita, sponke)
  • Števec električne energije: ima ga vsako gospodinjstvo/pravna oseba neodvisno od sončne elektrarne. Če pa imamo montirano tudi sončno elektrarno je primarni števec električne energije povezan z razsmernikom sončne elektrarne.
  • Nosilna konstrukcija: konstrukcija, ki se postavi na strešnike in nato nanjo preko nosilcev namestimo fotonapetostne module.

Življenjska doba sončne elektrarne je namreč ocenjena na 30 ali več let. Zaradi kompleksnosti celotnega sistema je izredno pomembno, da je vsaka od teh komponent vrhunske kakovosti, podprta z garancijami in zagotovljenim servisom tudi v prihodnosti.

Od česa je odvisna cena sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna od več dejavnikov, ki so v večini povezani s tehničnimi karakteristikami vaše lokacije, objekta in energetskih potreb. Od slednjega zavisi tudi, koliko kWh električne energije bo vaša sončna elektrarna proizvedla in kako bo to sovpadalo z vašimi energetskimi potrebami v gospodinjstvu.

Optimalno delovanje sončne elektrarne in s tem več proizvedene sončne energije dosežemo, če fotonapetostne module montiramo na južni, jugovzhodni ali jugozahodni del strehe, kjer je največ sončne svetlobe. Namestitev modulov na vzhodni ali zahodni del podaljša odplačilno dobo investicije, medtem ko namestitev na severni del ni priporočljiva zaradi slabše osončenosti.

Prav tako je pomemben naklon strehe. Če je poševen, je sončna elektrarna izpostavljena zelo močnemu sončnemu obsevanju čez dan. Če ima vaša hiša ali objekt ravno streho, se bo pri montaži naredil dodaten naklon z nosilno konstrukcijo.

Velikost strehe in vrsta kritine vplivata na to, na kakšen način in koliko sončnih celic bomo lahko namestili nanjo, da bo sončna elektrarna varna pred različnimi vremenskimi pojavi. Poleg tega je cena odvisna tudi od kakovosti in zmogljivosti sončnih celic ter stroškov namestitve in povezave na električno omrežje.

Slovenija ima odlično sončno lego, zato postavitev sončne elektrarne za samooskrbo lahko prinese precejšnje prihranke pri stroških za električno energijo in hkrati prispeva k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida. Na kvadratni meter horizontalne površine v povprečju prejme 1.000 kWh sončnega obsevanja. Na spodnji sliki, ki prikazuje trajanje sončnega obsevanja v poletnem mesecu, vidimo, da so razlike osončenosti znotraj države relativno majhne. Največ sončnega obsevanja prejme Primorska, kjer se povprečna količina giblje do 1.400 kWh/m2. V manj sončnih legah pa je povprečna osončenost 1.200 kwh/m2.

 

junijsko-povprecno-trajanje-soncnega-obsevanja-v-urahVir: arso.gov.si

 

Enakomerna porazdelitev sončnega obsevanja v Sloveniji pomeni, da so vsa območja primerna za gradnjo sončne elektrarne.

Pri določanju cene sončne elektrarne je pomembno upoštevati tudi dodatne stroške, kot so vzdrževanje in morebitne prilagoditve električne inštalacije v gospodinjstvu.

Kako znižati ceno pri izgradnji lastne sončne elektrarne?

Investicija v lastno sončno elektrarno marsikomu lahko predstavlja precejšen finančni zalogaj. Kljub temu pa je treba imeti v mislih, da je takšna investicija izjemno smiselna in finančno zelo privlačna v primerjavi z drugimi naložbami.

Obstaja možnost, da si investicijo poenostavite z EKO sklad subvencijo, ki trenutno znaša 50 EUR za 1 kW inštalirane moči sončne elektrarne, pri čemer lahko subvencija EKO sklada pokrije do 25 % stroškov investicije. To pomeni, če postavite sončno elektrarno z močjo 12 kW, lahko prejmete 600 EUR subvencije EKO sklada. Poleg tega EKO sklad in različne banke ponujajo zelene kredite, ki omogočajo financiranje vaše investicije. Preverite, ali lahko prejmete morebitno olajšavo tudi s strani svoje lokalne skupnosti.

Pri izbiri ponudnika sončne elektrarne je temeljit premislek ključnega pomena. Svetujemo vam, da ne pogojujete cene na račun manjše kakovosti sistema oz. neverodostojnega ponudnika. Za investicijo v sončno elektrarno je pomembno upoštevati dolgoročne koristi in prihranke, zato je pri nakupu sončne elektrarne na ključ izjemno pomembna izbira zaupanja vrednega ponudnika, ki nudi vzdrževanje in podporo tudi po montaži sončne elektrarne. Če se odločite za poceni in nekvalitetne komponente, se lahko srečate s težavami, ki zahtevajo pogosta popravila in vzdrževanje. To pa lahko privede do dodatnih stroškov in nezadovoljstva na dolgi rok, saj je življenjska doba sončne elektrarne 30 let ali več.

Kakšna je cena sončnih elektrarn na slovenskem trgu?

V zadnjih letih je napredek na področju fotovoltaike omogočil zmanjšanje stroškov komponent, kar je pripomoglo k bolj dostopnim cenam sončnih elektrarn tudi na slovenskem trgu.

Za določitev približne cene sončne elektrarne je treba upoštevati različne dejavnike, kot so željena moč, število in kakovost sončnih celic, vrsta razsmernika ter stroški namestitve in povezave na električno omrežje. Informativna cena sončne elektrarne se lahko izračuna na podlagi ključnih podatkov, kot sta vaša letna poraba električne energije na merilnem mestu (kWh) in naslov lokacije, kjer bo sončna elektrarna nameščena.

Za podrobnejše informacije o ceni in velikosti sončnih elektrarn vam priporočamo, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri izbiri glede na vaše energetske potrebe in zahteve.

V povprečju se največkrat montirajo sončne elektrarne v velikosti 11 ali 13 kW. Pri obeh velikostih lahko pričakujete podobno odplačilno dobo, okoli 7 let, ter proizvodnjo sončne energije med 12.000 in 14.300 kWh električne energije. Na strehi potrebujete dobrih 70 kvadratnih metrov prostora za cca 30 sončnih celic. Cena 11 kW sončne elektrarne na ključ je v prvi polovici leta 2023 znašala okoli 14.000 EUR. Glede na ceno elektrike, ki je trenutno 0,17 EUR/kWh, odplačilna doba 11 kW velike sončne elektrarne v letu 2023 znaša okoli 7 let, medtem ko bo naprava delovala še nadaljnjih 23 let ali več. Povprečno gospodinjstvo lahko torej s postavitvijo sončne elektrarne prihrani približno 150 EUR mesečno, prihranki v celotni življenjski dobi naprave pa lahko presežejo 30.000 EUR.

VELIKOST SONČNE ELEKTRARNE 13kW 12kW 11kW 10kW 5kW 1kW
Število panelov 30 28 26 23 12 2
Potrebna površina strehe (m2 – kvadratnih metrov) 72 m2 70 m2 60 m2 55 m2 35 m2 4 m2
Pričakovana letna proizvodnja 14.300 kWh 13.200 kWh 12.100 kWh 11.000 kWh 5.500 kWh 1.100 kWh

Kakšni so stroški v primerjavi z donosom sončne elektrarne nadaljnjih 30 let?

Stroški delovanja sončne elektrarne v velikosti 11 kW v obdobju 30 let delovanja vključujejo različne dejavnike. Cena investicije znaša okoli 14.000 EUR. Poleg tega se na mesečni ravni pojavljata strošek obračunske moči in prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije (prispevek OVE + SPTE), ki znašata 20 EUR mesečno, kar v 30 letih skupno znaša 7.200 EUR. Dodatni stroški vključujejo zavarovanje, vzdrževanje in upad učinkovitosti sončnih celic, ki znašajo okoli 120 EUR letno in skupno 3.600 EUR v obdobju 30 let.

Skupni stroški delovanja sončne elektrarne, vključno z nakupom in montažo na ključ ter ostalimi stroški, znašajo 24.800 EUR.

Glede na predviden donos sončne elektrarne z močjo 11 kW v obdobju 30 let, ki znaša 56.100 EUR, skupni donos izgleda približno takole:

Skupni donos sončne elektrarne: 56.100 – 24.800 = 31.300 EUR

Energetska učinkovitost in energetske potrebe vašega doma

Pri odločitvi za samooskrbo z električno energijo iz sonca je ključno načrtovanje prave velikosti sončne elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala energetskim potrebam vašega gospodinjstva. Cilj je, da postavite takšno sončno elektrarno, ki bo proizvedla dovolj sončne energije za porabo vašega gospodinjstva. Za boljši vpogled v vaše bodoče potrebe po električni energiji analizirajte račune za elektriko in ocenite letno porabo električne energije. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe, ki jih nameravate izvesti v prihodnosti. Če načrtujete dodatno izolacijo fasade, bo potreba po električni energiji zmanjšana. Če razmišljate o nakupu električnega avtomobila, toplotne črpalke ali če se bo število oseb v vašem gospodinjstvu povečalo, to upoštevajte pri načrtovanju sončne elektrarne in ustrezno prištejte dodatno porabo električne energije.

Svetujemo vam tudi preverbo obstoječe energetske učinkovitosti vašega doma, saj boste s tem optimizirali delovanje sončne elektrarne.

 

 

Naredite si informativni izračun cene sončne elektrarne

Storitev Sončne elektrarne GEN-I Sonce je celostna in posameznika vodi vse od razmišljanja o alternativnem viru elektrike za lastno uporabo do dejanske izvedbe in ohranjanja zadovoljstva v vseh letih njene uporabe.

Po strokovnem ogledu in izmeri vašega objekta z naprednimi tehnologijami končno ponudbo oblikujemo glede na tehnične karakteristike in vaše energetske potrebe. Nato za vas pripravimo projektno dokumentacijo, pridobimo soglasja in uredimo vse glede nepovratnih sredstev. Končni rezultat je vaše zadovoljstvo ob montaži sončne elektrarne. Ta je po navadi končana v enem samem dnevu in z minimalnimi gradbenimi deli. Dejstvo, da izgradnja naprave ne predstavlja večjih posegov v okolico, je pomembno predvsem za tiste, ki se za samooskrbo odločate po dokončanju gradnje ali nakupu hiše.

Razumemo, da je zaupanje v vsako posamezno komponento ključnega pomena, zato v naši ponudbi zagotavljamo le najkakovostnejše komponente, ki so preverjene ter nudijo zanesljivost in trajnost. S tem vam omogočamo, da brez skrbi uživate v koristih sončne elektrarne, saj vemo, da je vaše zadovoljstvo naša najvišja prioriteta.

Ker se odlično opravljena storitev ne konča z namestitvijo sončnih celic na streho, v GEN-I Sonce strankam omogočamo tudi vzdrževanje in spremljanje delovanja naprave z daljinsko nadzorovanim sistemom, ki avtomatsko javlja morebitne odklone od pričakovanega delovanja naprave. Obiščite spletno stran GEN-I Sonce in po vnosu podatkov v spletni obrazec preverite, kakšna je cena sončne elektrarne GEN-I Sonce, ki bi bila primerna glede na vaše energetske potrebe. Naročite se na ogled lokacije in vaša sončna elektrarna je le še nekaj korakov stran.

Odločitev za sončno elektrarno je naložba za prihodnost.

 

Pogosta vprašanja

Zakaj naj se odločim za samooskrbo s sončno energijo?

Sončna energija je trajni vir energije z ogromnim potencialom, ki ga lahko z domačo sončno elektrarno izkoristite za samooskrbo in energetsko neodvisnost svojega doma. S tem si zagotovite stroškovno in okolju prijazno oskrbo z električno energijo.

Zakaj se mi nakup sončne elektrarne s finančnega vidika izplača?

Nakup sončne elektrarne je varna naložba z zelo nizkim tveganjem. Poleg zniževanja stroškov za elektriko boste z namestitvijo sončnih celic svojemu objektu zvišali ceno za okoli 5%.

Ali so v ceno postavitve sončne elektrarne všteti tudi ogled in meritve za nameščanje sončne elektrarne?

Ogled in meritve za namestitev sončne elektrarne niso vključeni v končno ceno in se posebej zaračunajo v višini 30,00 EUR (z DDV). Če se odločite za izgradnjo sončne elektrarne GEN-I Sonce, vam bomo ta znesek v celoti povrnili z vštetjem v kupnino.

Ali se z izgradnjo sončne elektrarne zavarujem pred višanjem cen električne energije?

Da. Z izgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo si zagotovite lastno proizvodnjo električne energije za vaše potrebe in se s tem izognete gibanjem cen električne energije.

 

Novice

soncna-elektrarna-s-hranilnikom-elektricne-energije 11. 09. 2023
Sončne elektrarne s hranilniki energije

Našo ponudbo smo razširili na možnost postavitve sončne elektrarne v kombinaciji s hranilnikom energije na ključ.

>Preberite več
07. 08. 2023
Cena sončne elektrarne

V Sloveniji so sončne elektrarne postale pomemben gradnik prehoda v trajnostno in nizkoogljično prihodnost.

>Preberite več
1-posvetovalno-izobrazevalno-srecanje-za-podizvajalce 13. 07. 2023
Posvetovalno-izobraževalno srečanje za podizvajalce

GEN-I Sonce se zavzema za odličnost in kakovost na vseh področjih svojega poslovanja, med katerimi so tudi odnosi z našimi podizvajalci oz. partnerji.

>Preberite več
Scroll