Icon Prejmite ponudbo Icon Pogosta vprašanja Icon Naš kontakt
Nazaj
Prejmite ponudbo

Sončno elektrarno vam postavimo na ključ in za vas uredimo celoten postopek. Oddajte povpraševanje za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Naš kontakt
Ponedeljek–petek: od 8. do 20. ure Sobota: od 8. do 14. ure Nedelja in prazniki: zaprto

Cena sončne elektrarne

07. 08. 2023

V Sloveniji so sončne elektrarne postale pomemben gradnik prehoda v trajnostno in nizkoogljično prihodnost. Zelena naravnanost države in naraščajoče cene električne energije so spodbudile razvoj obnovljivih virov energije, pri čemer so sončne elektrarne priljubljena rešitev za okolju prijazno in trajnostno izbiro proizvodnje električne energije.

Zakaj izbrati sončno elektrarno na ključ?

Poleg pozitivnega vpliva na okolje ima sončna elektrarna tudi velike finančne prednosti, saj gre za smiselno dolgoročno in varno naložbo. Na mesečnih računih za elektriko lahko po namestitvi sončne elektrarne dosežete občutne prihranke, kar je dovolj dober razlog, da tudi vi začnete razmišljati o tem, ali imate ustrezne pogoje za namestitev sončne elektrarne na streho svojega doma.

S celovito storitvijo sončne elektrarne na ključ se izognete kompleksnosti in težavam pri postavitvi fotovoltaičnega sistema. Ponudnik prevzame odgovornost za celoten proces, vključno z načrtovanjem, pridobivanjem dovoljenj, namestitvijo, vzdrževanjem in podporo. Tako boste deležni celostne rešitve, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam.

cena-soncne-elektrarne-2

 

Kaj je sončna elektrarna na ključ in kako deluje?

Sončna elektrarna je sistem, ki je sestavljen iz več komponent:

  • Fotonapetostni modul oz. panel: je komponenta sončne elektrarne, ki energijo svetlobe pretvarja v električno energijo. Modul je sestavljen iz zaporedno vezanih sončnih celic, umeščenih med površino kaljenega stekla in posebne folije.
  • Optimizatorji moči: so naprave, nameščene pod posamezni fotonapetostni modul. Uravnavajo delovanje fotonapetostnega modula in maksimizirajo njegov izkoristek. Niz optimizatorjev je preko razsmernika povezan z omrežjem.
  • Razsmernik oz. inverter: je naprava, ki pretvarja enosmerno napetost (DC), proizvedeno s fotonapetostnimi moduli, v izmenično napetost (AC). Slednjo porabimo sprva v gospodinjstvu, viški energije se nato pošljejo v omrežje.
  • AC/DC omarica: v njej so varovalni elementi – zaščitne komponente (varovalka, prenapetostna zaščita, sponke)
  • Števec električne energije: ima ga vsako gospodinjstvo/pravna oseba neodvisno od sončne elektrarne. Če pa imamo montirano tudi sončno elektrarno je primarni števec električne energije povezan z razsmernikom sončne elektrarne.
  • Nosilna konstrukcija: konstrukcija, ki se postavi na strešnike in nato nanjo preko nosilcev namestimo fotonapetostne module.

Življenjska doba sončne elektrarne je namreč ocenjena na 30 ali več let. Zaradi kompleksnosti celotnega sistema je izredno pomembno, da je vsaka od teh komponent vrhunske kakovosti, podprta z garancijami in zagotovljenim servisom tudi v prihodnosti.

Od česa je odvisna cena sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna od več dejavnikov, ki so v večini povezani s tehničnimi karakteristikami vaše lokacije, objekta in energetskih potreb. Od slednjega zavisi tudi, koliko kWh električne energije bo vaša sončna elektrarna proizvedla in kako bo to sovpadalo z vašimi energetskimi potrebami v gospodinjstvu.

Optimalno delovanje sončne elektrarne in s tem več proizvedene sončne energije dosežemo, če fotonapetostne module montiramo na južni, jugovzhodni ali jugozahodni del strehe, kjer je največ sončne svetlobe. Namestitev modulov na vzhodni ali zahodni del podaljša odplačilno dobo investicije, medtem ko namestitev na severni del ni priporočljiva zaradi slabše osončenosti.

Prav tako je pomemben naklon strehe. Če je poševen, je sončna elektrarna izpostavljena zelo močnemu sončnemu obsevanju čez dan. Če ima vaša hiša ali objekt ravno streho, se bo pri montaži naredil dodaten naklon z nosilno konstrukcijo.

Velikost strehe in vrsta kritine vplivata na to, na kakšen način in koliko sončnih celic bomo lahko namestili nanjo, da bo sončna elektrarna varna pred različnimi vremenskimi pojavi. Poleg tega je cena odvisna tudi od kakovosti in zmogljivosti sončnih celic ter stroškov namestitve in povezave na električno omrežje.

Slovenija ima odlično sončno lego, zato postavitev sončne elektrarne za samooskrbo lahko prinese precejšnje prihranke pri stroških za električno energijo in hkrati prispeva k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida. Na kvadratni meter horizontalne površine v povprečju prejme 1.000 kWh sončnega obsevanja. Na spodnji sliki, ki prikazuje trajanje sončnega obsevanja v poletnem mesecu, vidimo, da so razlike osončenosti znotraj države relativno majhne. Največ sončnega obsevanja prejme Primorska, kjer se povprečna količina giblje do 1.400 kWh/m2. V manj sončnih legah pa je povprečna osončenost 1.200 kwh/m2.

 

junijsko-povprecno-trajanje-soncnega-obsevanja-v-urahVir: arso.gov.si

 

Enakomerna porazdelitev sončnega obsevanja v Sloveniji pomeni, da so vsa območja primerna za gradnjo sončne elektrarne.

Pri določanju cene sončne elektrarne je pomembno upoštevati tudi dodatne stroške, kot so vzdrževanje in morebitne prilagoditve električne inštalacije v gospodinjstvu.

Kako znižati ceno pri izgradnji lastne sončne elektrarne?

Investicija v lastno sončno elektrarno marsikomu lahko predstavlja precejšen finančni zalogaj. Kljub temu pa je treba imeti v mislih, da je takšna investicija izjemno smiselna in finančno zelo privlačna v primerjavi z drugimi naložbami.

Pri izbiri ponudnika sončne elektrarne je temeljit premislek ključnega pomena. Svetujemo vam, da ne pogojujete cene na račun manjše kakovosti sistema oz. neverodostojnega ponudnika. Za investicijo v sončno elektrarno je pomembno upoštevati dolgoročne koristi in prihranke, zato je pri nakupu sončne elektrarne na ključ izjemno pomembna izbira zaupanja vrednega ponudnika, ki nudi vzdrževanje in podporo tudi po montaži sončne elektrarne. Če se odločite za poceni in nekvalitetne komponente, se lahko srečate s težavami, ki zahtevajo pogosta popravila in vzdrževanje. To pa lahko privede do dodatnih stroškov in nezadovoljstva na dolgi rok, saj je življenjska doba sončne elektrarne 30 let ali več.

Kakšna je cena sončnih elektrarn na slovenskem trgu?

V zadnjih letih je napredek na področju fotovoltaike omogočil zmanjšanje stroškov komponent, kar je pripomoglo k bolj dostopnim cenam sončnih elektrarn tudi na slovenskem trgu.

Za določitev približne cene sončne elektrarne je treba upoštevati različne dejavnike, kot so željena moč, število in kakovost sončnih celic, vrsta razsmernika ter stroški namestitve in povezave na električno omrežje. Informativna cena sončne elektrarne se lahko izračuna na podlagi ključnih podatkov, kot sta vaša letna poraba električne energije na merilnem mestu (kWh) in naslov lokacije, kjer bo sončna elektrarna nameščena.

Za podrobnejše informacije o ceni in velikosti sončnih elektrarn vam priporočamo, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali pri izbiri glede na vaše energetske potrebe in zahteve.

V povprečju se največkrat montirajo sončne elektrarne v velikosti 11 ali 13 kW. Pri obeh velikostih lahko pričakujete podobno odplačilno dobo, ter proizvodnjo sončne energije med 12.000 in 14.300 kWh električne energije. Na strehi potrebujete dobrih 70 kvadratnih metrov prostora za cca 30 sončnih celic. 

VELIKOST SONČNE ELEKTRARNE 13kW 12kW 11kW 10kW 5kW 1kW
Število panelov 30 28 26 23 12 2
Potrebna površina strehe (m2 – kvadratnih metrov) 72 m2 70 m2 60 m2 55 m2 35 m2 4 m2
Pričakovana letna proizvodnja 14.300 kWh 13.200 kWh 12.100 kWh 11.000 kWh 5.500 kWh 1.100 kWh

Energetska učinkovitost in energetske potrebe vašega doma

Pri odločitvi za samooskrbo z električno energijo iz sonca je ključno načrtovanje prave velikosti sončne elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala energetskim potrebam vašega gospodinjstva. Cilj je, da postavite takšno sončno elektrarno, ki bo proizvedla dovolj sončne energije za porabo vašega gospodinjstva. Za boljši vpogled v vaše bodoče potrebe po električni energiji analizirajte račune za elektriko in ocenite letno porabo električne energije. Upoštevajte tudi vse načrtovane spremembe, ki jih nameravate izvesti v prihodnosti. Če načrtujete dodatno izolacijo fasade, bo potreba po električni energiji zmanjšana. Če razmišljate o nakupu električnega avtomobila, toplotne črpalke ali če se bo število oseb v vašem gospodinjstvu povečalo, to upoštevajte pri načrtovanju sončne elektrarne in ustrezno prištejte dodatno porabo električne energije.

Svetujemo vam tudi preverbo obstoječe energetske učinkovitosti vašega doma, saj boste s tem optimizirali delovanje sončne elektrarne.

 

 

Pridobite informativno ponudbo za sončno elektrarno

Storitev Sončne elektrarne GEN-I Sonce je celostna in posameznika vodi vse od razmišljanja o alternativnem viru elektrike za lastno uporabo do dejanske izvedbe in ohranjanja zadovoljstva v vseh letih njene uporabe.

Po strokovnem ogledu in izmeri vašega objekta z naprednimi tehnologijami končno ponudbo oblikujemo glede na tehnične karakteristike in vaše energetske potrebe. Nato za vas pripravimo projektno dokumentacijo ter pridobimo ustrezna soglasja. Končni rezultat je vaše zadovoljstvo ob montaži sončne elektrarne. Ta je po navadi končana v enem samem dnevu in z minimalnimi gradbenimi deli. Dejstvo, da izgradnja naprave ne predstavlja večjih posegov v okolico, je pomembno predvsem za tiste, ki se za samooskrbo odločate po dokončanju gradnje ali nakupu hiše.

Razumemo, da je zaupanje v vsako posamezno komponento ključnega pomena, zato v naši ponudbi zagotavljamo le najkakovostnejše komponente, ki so preverjene ter nudijo zanesljivost in trajnost. S tem vam omogočamo, da brez skrbi uživate v koristih sončne elektrarne, saj vemo, da je vaše zadovoljstvo naša najvišja prioriteta.

Ker se odlično opravljena storitev ne konča z namestitvijo sončnih celic na streho, v GEN-I Sonce strankam omogočamo tudi vzdrževanje in spremljanje delovanja naprave z daljinsko nadzorovanim sistemom, ki avtomatsko javlja morebitne odklone od pričakovanega delovanja naprave. Obiščite spletno stran GEN-I Sonce in po vnosu podatkov v spletni obrazec oddajte povpraševanje. Strokovnjaki GEN-I Sonce vam bodo pripravili informativno ponudbo in svetovali pri ustrezni velikosti sončne elektrarne.

Odločitev za sončno elektrarno je naložba za prihodnost.

Vaša nova samooskrbna rešitev

Podjetje GEN-I ponuja samooskrbno rešitev za lastnike sončnih elektrarn po novi obračunski shemi, z možnostjo odkupa viškov proizvedene elektrike v obliki dobropisa. Poslovni model temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni.

Odjemalci vsak mesec prejmete račun za dobavljeno električno energijo, z njim pa tudi poračunan dobropis za viške oddane elektrike. Če je znesek dobropisa višji od stroška prevzete elektrike, se dobropis prenese v naslednji mesec.

Prihranek se od odjemalca do odjemalca razlikuje, saj je odvisen tako od vaše porabe ter velikosti sončne elektrarne. Odvisno od teh dejavnikov lahko povprečni odjemalci pri prehodu na samooskrbo po novem poslovnem modelu računate na letni prihranek v višini do 1.000 € glede na leto 2023.

Pogosta vprašanja

Zakaj naj se odločim za samooskrbo s sončno energijo?

Sončna energija je trajni vir energije z ogromnim potencialom, ki ga lahko z domačo sončno elektrarno izkoristite za samooskrbo in energetsko neodvisnost svojega doma. S tem si zagotovite stroškovno in okolju prijazno oskrbo z električno energijo.

Zakaj se mi nakup sončne elektrarne s finančnega vidika izplača?

Nakup sončne elektrarne je varna naložba z zelo nizkim tveganjem. Poleg zniževanja stroškov za elektriko boste z namestitvijo sončnih celic svojemu objektu zvišali ceno za okoli 5%.

Ali so v ceno postavitve sončne elektrarne všteti tudi ogled in meritve za nameščanje sončne elektrarne?

Ogled in meritve za namestitev sončne elektrarne niso vključeni v končno ceno in se posebej zaračunajo v višini 30,00 EUR (z DDV). Če se odločite za izgradnjo sončne elektrarne GEN-I Sonce, vam bomo ta znesek v celoti povrnili z vštetjem v kupnino.

Ali se z izgradnjo sončne elektrarne zavarujem pred višanjem cen električne energije?

Da. Z izgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo si zagotovite lastno proizvodnjo električne energije za vaše potrebe in se s tem izognete gibanjem cen električne energije.

 

Novice

08. 04. 2024
Nove subvencije za NET metering sončne elektrarne 2024

Javni poziv Borzena, ki smo ga vsi čakali. Nova nepovratna sredstva za investicije v samooskrbo.

>Preberite več
Ciscenje_ciscenje-soncne-elektrarne (naslovna) 27. 03. 2024
Čiščenje sončne elektrarne

Učinkovito čiščenje je sestavni del rednega vzdrževanja vaše sončne elektrarne, saj to na dolgi rok izboljšuje delovanje vaše sončne elektrarne in ji podaljšuje življenjsko dobo.

>Preberite več
25. 03. 2024
V Vrtojbi smo postavili našo prvo prostostoječo sončno elektrarno

22. marca 2024 je potekala uradna otvoritev nove prostostoječe sončne elektrarne v Vrtojbi.

>Preberite več
Scroll