Dejstva o električnih avtomobilih, ki jih morate poznati

 

Na portalu Zeleni genij so v mesecu aprilu razkrili karakteristike vozil na električni pogon in razbili mite, ki med potencialne uporabnike sejejo strah in negotovost.

V članku boste spoznali vse prednosti električnih vozil in odkrili, da so trenutno najprimernejša oblika vozil na alternativni pogon, saj imajo tudi do štirikrat boljši izkoristek od vozil na fosilna goriva, elektriko zanje pa lahko pridobivamo tudi iz obnovljivih virov energije, kot so sonce, voda in veter. Imajo tudi nižjo obrabo zavornega sistema. Električni motor ima boljše karakteristike navora. Preprosteje se ustavi in ne izpušča nobenih emisij. So bolj varni in stabilnejši. Lastniki električnih avtomobilov veliko privarčujejo tudi na račun servisov, ker je potreben le v redkih primerih. Sicer drži, da se asistenčne rešitve in algoritmi ter dodatne funkcionalnosti neprestano razvijajo in jih je potrebno nadgrajevati, a se zaradi neprestane povezljivosti z internetom posodabljajo na daljavo. Prav tako na daljavo, po mobilni aplikaciji, poteka tudi ogrevanje ali hlajenje vozila, kar je uporabno predvem pozimi, ko pred odhodom v službo ni potrebno strgati ledu s stekel.

Še ena v nizu številnih prednosti e-avtomobila je tiho delovanje, kar pa ne pomeni, da so ta vozila bolj nevarna za pešce. Sodobni električni avtomobili so po besedah poznavalcev iz podjetja GEN-I opremljeni s številnimi asistenčnimi rešitvami, ki v primeru nepozornosti ali zaspanosti ne ščitijo samo voznika, temveč tudi okolico. Opremljeni so z ultrazvočnimi senzorji, kamerami in radarjem, s pametnimi algoritmi, ki se neprestano razvijajo in s tem ščitijo tudi ostale udeležence v prometu.

Pri GEN-I še poudarjajo, da litij-ionske baterije električnega avtomobila po nekaj letih vožnje niso neuporabne, temveč se zniža zgolj njihova kapaciteta, kar pomeni, da boste s polno baterijo naredili manj kilometrov kot ob nakupu. Iztrošene baterije pozneje lahko uporabite za shranjevanje energije ali pa jih s pomočjo novih tehnologij uspešno reciklirate. Res je, da so baterije ključnega pomena za delovanje električnih vozil in jih je drago nadomestiti, a v skladu s predpisi o emisijah morajo zdržati najmanj osem let ali 100.000 prevoženih kilometrov. Rezultati raziskav kažejo, da baterije električnih avtomobilov tudi po 400 in več tisoč prevoženih kilometrih ob ustreznem ravnanju lahko ohranjajo okrog 85 odstotkov kapacitete.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.