Sončna elektrarna – korak proti lastni samooskrbi in ogljični nevtralnosti

Stavbe v Evropski Uniji prispevajo skoraj polovico končne porabe energije in proizvajajo približno 36 % vseh izpustov toplogrednih plinov. Za dosego cilja ogljično nevtralne Evrope do 2050 je zato razogljičenje stavb med prioritetnimi nalogami.  

Evropska komisija je konec maja 2018 sprejela dopolnitve Direktive o energetski učinkovitosti stavb, s katero je države članice zavezala k pripravi dolgoročne strategije za učinkovito preobrazbo obstoječih stavb v skoraj ničenergijske stavbe. Do leta 2050 bo taka preobrazba potrebna pri predvidoma med 75 in 90 odstotki stavbah. Velika večina med njimi bi svojo energetsko bilanco lahko uravnotežila z namestitvijo sončne elektrarne za samooskrbo.  

Po podatkih Evropskega združenja Solarpower Europe sončne celice trenutno prekrivajo manj kot 10 % vsega strešnega prostora, ki je na voljo. Njihova moč je trenutno okrog 80 GW, medtem ko je po ocenah Evropske komisije energetski »strešni potencial« okrog 680 TWh oziroma 25 % celotne porabe električne energije.  

Če bi postavili sončne elektrarne na vse nove in obnovljene stavbe v EU, bi samo v enem letu zmanjšali izpuste CO2 za več milijonov ton. Poleg tega bi lahko s proizvodnjo električne energije na mestu njene porabe prihranili tudi do 30 % končne letne porabe elektrike, ob tem pa prispevali še k čistejšemu zraku v mestih.  

Sončne elektrarne za samooskrbo bodo v prihodnosti v kombinaciji s hranilniki energije, digitalnimi rešitvami in avtomatiziranimi domačimi napravami pomembne tudi za zagotavljanje fleksibilnosti elektroenergetskega sistema, ob finančno vse bolj dostopnih sestavnih delih, pa ne bo zanemarljiv niti njihov prispevek v boju proti energetski revščini. Že danes lahko na primer tipična štiričlanska družina s povprečno letno porabo 3600 kWh električne energije prihrani več sto evrov na leto, če na streho svoje stavbe namesti primerno sončno elektrarno.  

Prednosti in priložnosti sončnih elektrarn za samooskrbo so jasne, korake proti ogljično nevtralni družbi pa lahko delamo tako družba kot celota kot posamezniki sami. Prvi tak korak je preučitev možnosti za investicijo v domačo sončno elektrarno.  

V GEN-I v okviru svoje storitve GEN-I Sonce postavljamo sončne elektrarne, ki jih sestavljajo najbolj kakovostne komponente domačih in tujih proizvajalcev. V okviru storitve na ključ ponujamo tudi vzdrževanje in spremljanje naprav, njihovo zavarovanje v primeru poškodb ter ugodno financiranje naložbe z možnostjo kratkoročnega 7-letnega brezobrestnega odplačila ter do 15-letnega potrošniškega kreditiranja.  

Pošljite nam sporočilo in z veseljem vam bomo pomagali začrtati pot do vaše energetske neodvisnosti.  

Viri: https://www.solarpowereurope.org/solar-buildings-harvesting-the-eus-built-environment-for-climate-and-industrial-leadership/